Jak uvařit guláš?

Na světě snad není chlapa, který by neměl rád guláš. A protože jediní, kdo umí guláš ocenit, jsou chlapi, je jasné, že jsou taky jediní, kdo jej opravdu umí uvařit. Gulášek patří k rodinnému stříbru a recepty se dědí z generace na generaci. Pokud jste ale nic nezdědili, nezoufejte a zkuste uvařit tenhle. Úspěch je jistý.

Ať už budete vařit guláš podle jakéhokoli receptu, pamatujte, že nejchutnější jsou ty z hovězí kližky.

Pro 4 chlapy:
alespoň 1 kg kližky
kolik masa, tolik cibule
3 vrchovaté lžíce sádla
2 lžíce mleté červené papriky
2 lžíce rajského protlaku
sůl a mletý pepř
2 bobkové listy
1 lžička drceného kmínu
1 lžička sušené majoránky
1,5 l hovězího vývaru

V hrnci na mírném ohni rozpustíme sádlo a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme kmín a občas promícháme. Až zhnědne, stáhneme ji z plotny a necháme asi tak 5 minut stát.

Mezitím nakrájíme na stejně velké kousky maso. Potom cibuli opět rozpálíme, přidáme maso a společně restujeme ze všech stran dohněda. Až se vyvaří všechna voda, co ji guláš pustí, osolíme, opepříme a poprášíme červenou paprikou. Pak přidáme rajský protlak, přimícháme a nakonec přidáme bobkové listy. Všechno zalijeme vývarem, rozmícháme a dusíme doměkka. Až maso změkne, přidáme ve dlaních rozemnutou majoránku. Guláš povaříme další dvě minuty a je hotovo.

Chutná lépe, když necháme guláš alespoň 15 minut odpočívat.

Dobrou chuť.

Jarda
foto: Michal Sänger

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>