Slavné koktejly, který je váš favorit?

Není nad večer strávený u sklenky dobrého pití. Pokud zrovna neholdujete pivu nebo víno, pak asi možná také řešíte, co pít. Zkuste jeden z těchto slavných koktejlů, určitě mezi nimi objevíte favorita.

B52

Říká se o něm, že je to pití pro silné nátury. Proč? Co ho dělá drinkem pro silné povahy je fakt, že se pije zapálený. Jeho základem je likér Grand Marnier, který se míchá s Baileys a kávovým likérem Kahlúa.

3 cl Kahlúa

2 cl Baileys

3 cl Grand Marnier

Suroviny nalijeme přes lžičku do panákové sklenice tak, aby se nesmíchaly dohromady. Začít se tedy musí s Kahlúou, poté Baileys a nakonec Grand Marnier.

Tom Collins

Jako první nápoj namíchal John Collins, který pracoval jako hlavní číšník v londýnském oblíbeném hotelu Limmer. Původně se koktejl míchal s ginem Genever, ale to bylo až příliš silné. Koktejl se stal mnohem populárnější, jakmile byl suchý gin Genever Dutch-style nahrazen sladším londýnským ginem Old Tom. Právě tato verze je známa jako Tom Collins.

5 cl ginu

3cl citronove šťávy

2 cl cukrového sirupu

soda

Suroviny kromě sody v šejkru protřepeme spolu s ledem. Scedíme do sklenky na několik kostek ledu a sklenici dolijeme sodou. Koktejl zdobíme plátky citronu a koktejlovou třešní.

Sazerac

New Orleanský koktejl pocházející již z 19. století.

35 ml žitné whisky nebo bourbonu

1 kostka cukru

1 lžička Herbsaintu

3 kapky Peychaud’s Bitters

citronová kůra

Do sklenice dáme ledovou tříšť, do které nastříkáme Herbsaint. V šejkru promícháme whisky, cukr a Peychaud’s Bitters. Vše vyšejkrujeme, scedíme do sklenice s ledem. Zdobíme citrónovou nebo pomerančovou kůrou.

Co nalít dámám?

Manhattan

Koktejl proslavený v 90. letech díky seriálu Sex ve městě, kde jej hlavní hrdinky s oblibou popíjely.

5 cl Canadian club whisky

2 cl Martini rosso (červený vermouth)

kapka Angostura bitters

Všechny suroviny se vloží do sklenice s ledem a dobře promíchají. Směs se přelije do předem vychlazené koktejlové skleničky a ozdobí třešní.

Bellini

Jeho základ tvoří šumivé víno typické pro Itálii – Prosecco a další část tvoří broskvové pyré, nebo kvalitní broskvový džus.

100 ml vína Prosecco

50 ml broskvového pyré

Všechny ingredience slijeme do ledové sklenice na šampaňské a můžeme ozdobit broskví, třešní nebo jahodou.

 

Na zdraví!

Jarda

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>